FEATURE

Brillia品川南大井 コミュニケーションサロンoooi

東京・品川のマンション「Brillia品川南大井」を建設するにあたり、1階にコミュニケーションサロン、2階にマンションギャラリーを備えたゲストサロンの企画・デザインをした。従来のマンション販売のためのゲストサロンとは異なり、社会における課題解決を策定し、その解決の糸口をひも解くための施設活用を目的としている。
空間コンセプトは、コミュニティーが生まれる昔ながらの家屋から着想し、懐かしさやコミュニティー形成の記憶である「土間・居間・縁側」としている。ファサードはシンプルな設えで従来の広告のような建物のイメージを払拭させた。ファサードから繋がる土間では誰もが自由に出入り出来るようにデザイン体験を可視化する為、屋外と屋内の中間的な役割を果たすように視覚的に広く繋いだ。ここでは自然と集まる人々の井戸端会議を誘発させる他、地域の情報が得られる作業場としての利用を想定している。
居間では床を上げ、フローリングと畳を敷き詰め、縁側では木製のデッキ材を設置し、内外での過ごしやすさに配慮した。ワークショップが行われる際にはこの場所でリラックスして意見交換が行えるよう、自然と会話が生まれる仕掛けを可視化している。家具は、ラーチ合板や杉無垢材を使用し、利用者がDIYでの製作が可能なものを提案することで、家具への興味を持ってもらえるよう計画に取り入れている。
施設全体を通して、閉じてつくるのではなく、地域に開き、住民や情報が集い、その地域の魅力を発信する場にすることで地域との繋がりをつくった。「これまで住んでいた人」や「これから住むであろう人」が本施設の可視化されたデザイン体験やワークショップなどを通してつながり続けることで、「地域コミュニティーの希薄化」という課題解決の糸口になっていくのではないかと考えている。 (越膳博明/乃村工藝社

 

「Brillia品川南大井 コミュニケーションサロンoooi」
所在地:東京都品川区南大井5丁目12-3
オープン:2018年9月28日
設計:乃村工藝社 大西 亮 越膳博明 大本健太
床面積:411.07㎡(1階218.71㎡ 2階192.36㎡)
Photo:ナカサ&パートナーズ

 

During the construction period of high-end apartment “Brillia Shinagawa Minami Ooi” in Shinagawa Tokyo, we planned and designed a sales office with a communication salon on the 1st floor and an apartment showroom on the 2nd. The design of this sales office, unlike typical apartment sales offices, has also developed a policy to sort out social problems and find solutions, in an effort to make the entire facility more fully utilized.
The concept of this sales office is derived from traditional Japanese houses from where communities were born, “earthen floor, living room, porch”, which are both nostalgic and also brings community memories. The façade design is simple, completely different from the typical advertising-oriented styles. “Earthen floor” right behind entrance gate is designed to facilitate free access for all people, as transitional space connecting outdoor and indoor, it can also enlarge the space visually. This kind of design can encourage people to spontaneously gather here for casual conversations, it will also become an important place where local residents can obtain various information.
Floor raised living room is laid with the combination of wood flooring and tatami, while porch with wooden deck, taking the users’ comfort of both indoor and outdoor into consideration. When workshops etc. are held, it can also be a place that triggers natural conversations easily, where people can have relaxed discussions. Furniture here are made with larch plywood and natural cedar wood, which are designed for DIY use as well, so users can be encouraged to grow more interest in furniture.
Instead of self-sealing, the overall facility is open to the community, where residents and various information gather, and by showing the loveliness of the community it can also be closely integrated with the region. No matter if you have lived here for a long time or if you are just about to move in, the design of the facility provides you the perfect space and continuous opportunities to meet, talk and be familiar with each other. We believe it will provide a hint towards solving the problem of loose bonding local communities. (Hiroaki Echizen / NOMURA)

 

Brillia Shinagawa Minami Ooi communication salon oooi】
Address:5-12-3, Minami Ooi, Shinagawa-ku, Tokyo
Open:Sep. 28th, 2018
Design:NOMURA Ryo Onishi Hiroaki Echizen Kenta Omoto
Floor area:411.07㎡(1F 218.71㎡ / 2F 192.36㎡)
Photo:Nacasa & Partners

 

在东京品川的高级公寓“Brillia品川南大井”的建设期间,我们策划并设计了包含1层交流沙龙与2层样板间展示的售楼处。与传统意义上单纯以销售为目的的售楼处有所不同,该售楼处的设计也制定了针对社会问题梳理并找到解决方案的方针,力图让整个设施得到更充分运用。
空间概念的构想,源于衍生出社区的传统日式家宅,充满怀旧氛围和形成社区记忆的“土间・起居间・缘廊”。售楼处的外立面设计简约,打破了一直以来售楼处广告感十足的建筑风格。与正面入口相连处设计为方便所有人自由进出的土间,作为室外和室内的过渡空间,从视觉连接的角度起到放大空间的效果。这种设计可促使人们自发地聚集于此闲话家常,也会让这里成为社区居民获取地域信息的重要场所。
将起居间的地面抬高,并且混搭铺上地板与榻榻米,为缘廊铺设木质平台,兼顾到了室内外的使用舒适度。举办各种活动时,这里也能成为轻松交流意见的场所,是能触发自然而然对话的可视化设计。家具采用了落叶松胶合板及天然柳杉木,为用户提供了可以DIY制作的提案,吸引用户对家具也产生兴趣。
设施整体风格并非封闭式设计,而是面向社区开放,居民以及各种信息在此汇聚,成为展现社区魅力的场所与地域紧密结合。无论是“久居于此的人”还是“即将入住的人”,都可以通过本设施的可视化设计体验以及各种活动相识相交,让该设施成为解决“地域社区交流越来越淡薄”这个问题的重要载体和开端。(越膳博明/乃村工藝社

 

「Brillia品川南大井 Communication Salon oooi」
地址:东京都品川区南大井5-12-3
开业:2018年9月28日
室内设计:乃村工藝社 大西亮、越膳博明、大本健太
实用面积:411.07㎡(1楼 218.71㎡ ・2楼 192.36㎡)
摄影:Nacasa & Partners

Share