いでた平成眼科クリニック

熊本市南区の「平成駅」の近くに位置する、鉄筋コンクリート造3階建ての眼科のクリニックである。建築は杉板型枠コンクリートと塗装仕上げの2種類の水平の帯を6つ交互に積み上げた構成とし、2つの外壁素材を使い分けて住宅街に建つボリュームのインパクトを軽減しつつ、より水平性を強調したデザインとしている。1階を外来、2階を手術ゾーン、3階をスタッフゾーンとし、各機能の連携を考慮しながら全体の配置計画を行った。街並みに対してセットバックする中で、片持ちのボリュームが陰影をつくりながら、アプローチの車寄せや西面の庇を構成すると同時に、内部テラスや設備スペースとしての機能も兼ね備えている。道路に3方囲まれている敷地のため、患者のプライバシー確保が求められる中で、患者の待合ゾーンはできるだけおおらかな空間を提供し、少しでも患者の不安な思いを和らげる一助にと考えた。外来待合は天井高さを7mとし、大きなガラス面で中庭を取り込み、またコンクリートの帯の重なりの間から見える空を始め、自然を感じる空間としている。(松山将勝/松山建築設計室

 

「いでた平成眼科クリニック」
所在地:熊本県熊本市南区馬渡1丁目14−25
オープン:2019年8月1日
設計:松山建築設計室 松山将勝
床面積:1116.20㎡
Photo:石井紀久

 

This is an eye clinic housed in a three-story, reinforced-concrete building close to Heisei Station in Minami Ward, Kumamoto City. We designed it as a building constructed of 6 horizontal slabs of two different styles placed alternately, made from cedarwood structure, concrete filling and a final layer of paint. By alternating the two different types of exterior material, we softened the impact it would have on the surrounding residential area and emphasized the horizontal plane at the same time. The first floor houses reception, the second floor is the surgery zone, and the 3rd floor is the staff zone – all are positioned with consideration of their function. The cantilever architecture creates shadows and also forms a driveway and eaves in the west while simultaneously creating an internal terrace and facility space. The land itself is surrounded on three sides by roads, so we tried our best to make the patients’ waiting room as generous as possible while also protecting their privacy in order to gently remove any worries the patients might have. The outpatient waiting room has a height of 7 meters and brought in the garden through big glass walls. This, the view of the sky through the concrete slabs, and other design aspects, connect the interior with the nature surrounding the space. (Masakatsu Matsuyama / MATSUYAMA ARCHITECT AND ASSOCIATES)

 

【Ideta Heisei Eye Clinic】
Address: 1-14-25, Mawatari, Minami-ku, Kumamoto-shi, Kumamoto
Open: Aug. 1st, 2019
Design: MATSUYAMA ARCHITECT AND ASSOCIATES Masakatsu Matsuyama
Floor area: 1116.20㎡
Photo: Toshihisa Ishii

 

这是位于熊本市南区“平成车站”附近, 三层钢筋混凝土建筑的眼科诊所。该建筑是通过以杉木板打出框架浇筑而成的水泥板块结构, 以及油漆饰面这2种平行带状结构, 以6层交替堆叠而成的造形,并适当的分别使用2种外墙材料来减少对住宅区建筑体积的影响, 也更强调出平行构造的设计。1楼是门诊患者区,2楼是手术区,3楼是员工办公区, 我们在做总体布局规划的同时, 也考虑了每个功能的连结性。在房屋并排的街道中我们刻意将建筑线退缩, 其单边凸出的水平结构体会产生阴影, 并形成了入口的车道及西面的屋檐, 同时也兼具了内部露台空间以及设备空间的机能。由于该场所的三边被道路包围,因此在确保患者隐私的同时,患者等待区提供了尽可能简单宁静的空间,希望有助于减轻患者紧张不安的感觉。门诊等候区的天花板高度为7米,通过大面积的落地玻璃将中庭的景观引入室内, 从混凝土带状结构重叠部分之间可见的天空开始, 创造了一个能感受到自然景观的空间。(松山将胜/松山建筑设计室

 

【IDETA平成眼科诊所】
地址:熊本県熊本市南区马渡1-14-25
开业:2019年8月1日
设计:松山建筑设计室 松山将胜
实用面积:1116.20㎡
摄影:石井纪久

Share