「EAT WALK 本社」/EAT WALK HQ

ここ数年、話題の商業施設などに数多く展開し注目されている、飲食企業EAT WALKの本社として2010年末に竣工した。正確なところは不明だが、恐らく築50年近い建物で、1階が35坪余の金属ネジの小さな工場、2階は延べ35坪の平均的な間取りの住居となっていた。今回の計画は本社移転に伴い、1階にオーナーであるシェフのプライベート・カウンターレストラン、そのバックにテストキッチン、更に建物の一番奥が1LDKの住居となっており、2階は会議室、役員室などを併せ持つOFFICEとなっている。12階合わせ、延べ床70坪の比較的小振りな建物に大きく四つの異なる機能を併せ持つ、フルリニューアルの計画となった。天井は木造の構造(柱/梁)を生かして木の温もりを意識しつつ、各部屋の界壁をすべてクリアガラスとし、広さと開放感を感じさせるようデザインした。 建物の外観・外装はコスト的条件も有り、ファサードの見え方を中心にシンメトリックに構成した。商業、住宅地も相変わらずスクラップ&ビルドを繰り返し、良いモノを残そうという意識も低く、更に意匠的な制約も無いまま中途半端で居心地のわるい街、建物があふれている中で、この計画では予算をそれ程かけずに、情緒的でかつストイックな、少し枯れた風情をデザインできればと考えた。(小山トシオ/スワンズ・アイ・ディー)

The building is the headquarters of EAT WALK, the restaurant operator that have been rolling our the business in many commercial complexes recently. The building, which first floor was used for the small factory for screws and the second floor for a meeting space, is at least 50 years old. As moving EAT WALK’s headquarters, they changed the first floor into the private counter restaurant by the owner chef, and the test kitchen in the back as well as the residence at the end of the building. On the second floor, there is an office with meeting rooms and executive offices. It was the full renewal to turn this relatively small space into the building with four different functions. We kept the wooden frame of the old building and use clear glasses for the walls between rooms to make the space look bigger and open. Exterior was designed in symmetric by putting the facade in focal point due to the cost strain. We wanted to create something emotional and stoic yet in chic mood which keeping the budget down.

 

  • EAT WALK 本社」/EAT WALK HQ
  • 所在地/Address:東京都目黒区東山1-17-3/1-17-3 Higashiyama, Meguro, Tokyo
  • 竣工/Completion:201012月/December 2010
  • 設計/Design:スワンズ・アイ・ディー 小山トシオ/Toshio Koyama, Swan-ID
  • 用途:オフィス(2階)、プライベート&テストキッチン(1階)
  • 床面積:約230
  • photo:ナカサ&パートナーズ

 

 

 

 

 

 

Share